Sånn lagde Andreas Wahl Julekula fra Snøfall

Vi jobba i tre år med å skape ett sekund med magi.

- Andreas Wahl

Det forteller Andreas, som eier Nerdebutikken og har laget Julekula sammen med elektroingeniør Dewald de Bruyn. Etter å ha sett NRKs julekalender Snøfall første gang i 2016 forelska Andreas seg i øyeblikket der Julius blåser lys inn i en tom glasskule, for å oppfylle barns ønsker.


- Jeg ble helt fengsla. Jeg tenkte «det der må det gå an å få til på ordentlig også». Jeg lagde en enkel prototyp med skjult kabel opp gjennom ermet på genseren og batteriboks og bryter klemt i armhulen.Andreas viser engasjert med armene.

- Så fikk jeg mine nærmeste til å blåse på kula, og flikket samtidig på bryteren under armen. Fjesene deres lyste opp! I begge betydningene av ordet. Fra da av ble jeg nesten manisk opptatt av å gjøre kula til virkelighet. 


Andreas hadde samarbeida med elektronikkingeniør Dewald de Bruyn om en diger lynmaskin tidligere. En teslaspole. Nå tok han kontakt med Dewald for å lage noe veldig lite.


- Batteri, blåsebryter og elektronikk - alt måtte skjules under den lille metallhetta.


Fysiker Andreas tenkte umiddelbart på en liten propell, som på en værstasjon. Ingeniør de Bruyn kjente til en glødetråd-løsning som brukes mye i elektronikk. Men ingen av delene funka særlig godt til en kule som skal henge på treet.


- Jeg synes det var en veldig spennende og lærerik prosess, sier Dewald.


Etter måneder med diskusjoner, testing og feiling, landa de to på en løsning de selv mener er smått genial.


Akkurat hvordan Julekula virker har de valgt å holde tett til brystet.


- Ikke fordi det er en bedriftshemmelighet. Men fordi vi liker at folk lurer. Vi er drevet av nysgjerrighet begge to, og koser oss veldig med tanken på at folk tester og forsker på hvordan Julekula virker.


For det som ser ut som magi, er egentlig teknologi. Ved hjelp av lyslenke, et bittelite batteri, et spesialdesignet kretskort og en hemmelig komponent kan tusenvis av familier få Snøfall-magien hjem i egen stue.


At vi fikk til Julekula gjør meg skikkelig glad. Det er bare et lite sekund, men det er pur magi. Og er det ikke det vi alle håper på i jula, noen små magiske øyeblikk? 

 

Andre produkter fra Nerdebutikken: